30 maj 2017

Kan man bli frälst efter döden?


Kan man bli frälst efter döden? Absolut inte! svarar många med eftertryck. Men aposteln Paulus verkade ha en annan åsikt. I 1 Kor 5:1-5 skrev han om en man som levde i allvarlig sexuell synd, så allvarlig att den inte ens förekom bland hedningarna. Denne levde ihop med sin fars hustru. Paulus var tydlig med att han måste uteslutas ur församlingen.
Jag som är frånvarande till kroppen men närvarande i anden har för min del redan, som vore jag närvarande, i vår Herre Jesu Kristi namn fällt domen över den som handlat så. Det skedde, sedan ni och min ande med vår Herre Jesu makt förts samman, för att överlämna den mannen åt Satan till köttets fördärv, för att anden skall bli frälst på Herrens dag. 
               1 Kor 5:3-5
Syftet var att mannen skulle få se frukten av sitt leverne. Det var således av omsorg om mannen som Paulus lät fienden ha hand om honom ett tag. Det djupaste syftet med uteslutningen var att hans ande skulle bli frälst på Herrens dag, alltså på domens dag. Den dagen ligger långt in i framtiden. ”Dagen” är den dag då vi ska göra räkenskap för våra liv och antingen få lön eller får se vårt arbete brännas upp av elden som prövar livsverket, 1 Kor 3:15. Paulus sade att mannen skulle bli frälst då, alltså långt efter det han dött. Nu verkar det som att mannen senare vände om, men när Paulus skrev 1 Kor 5:1-5 räknade han inte med att så skulle ske, utan satte sitt hopp till att mannen skulle bli frälst efter sin död på Herrens dag. Alltså menade Paulus att man kan bli frälst efter sin död.

Det syndatillstånd som denna man levde i var värre än det tillstånd den icke pånyttfödde befinner sig i. Han hade fått del av evangeliet och sedan tagit lätt på Herrens ord. Hur mycket mer ska då inte en person som aldrig fått chansen att ta emot frälsningens gåva kunna bli frälst på Herrens dag?

Dop för de döda

I 1 Kor 15:29 skriver Paulus:
Vad uppnår annars de som döper sig för de dödas skull? Om döda inte alls uppstår, varför döper man sig då för deras skull? 
Vi vet inte vad detta var för sedvänja, men om handlingen var meningslös hade ju Paulus kunnat påtala hur dåraktigt det var att döpa sig för dem som redan har dött. Men han verkade inte se denna sedvänja som något han behövde gå till rätta med. I andra frågor kunde ju Paulus ta till allvarliga förmaningar när något gick överstyr. Därför bör man kunna dra slutsatsen att församlingen hade bibringats uppfattningen att de döda kunde nås av frälsningen. Det är väl troligt då att aposteln själv hade förkunnat detta på något sätt, även om det inte torde ha skett genom att han förespråkade dop för de döda.

Evangeliet predikas för de döda

Aposteln Petrus tog upp ämnet två gånger i sitt första brev.
1 Petr 3:18b-20
Han [Jesus] blev dödad till köttet, men levandegjord genom Anden. I Anden gick han bort och utropade ett budskap [κηρύσσω kerysso] för andarna i fängelset, för dem som den gången var olydiga när Gud tåligt väntade under Noas dagar, medan arken byggdes. I den blev några få, åtta personer, frälsta genom vatten.
Vilket viktigt budskap hade Jesus att förmedla till dessa fängslade andar? Enligt somliga skulle man kunna tro att han bara ville visa skadeglädje, typ ”Hallå där! Nu vill jag berätta att jag har övervunnit döden och dödsriket! Den tråkiga nyheten är att ni tyvärr inte omfattas av denna seger. Ni får förbli i ert fängelse i evighet!”

Ordet som är översatt med ”utropa” är grekiskans κηρύσσω, kerysso som betyder att i egenskap av att vara auktoritet offentligt proklamera något. Ordet används 61 gånger och då nästan alltid om att predika Guds ord, till exempel i Mark 13:10 där Jesus säger att evangeliet måste predikas för alla folk. Ordet används alltid om Jesus predikan och även apostlarnas.
I 1 Petr 4:6 blir det ännu tydligare:
Ty avsikten med att evangeliet predikades [εὐαγγελίζω evangelizo]också för dem som nu är döda, var att de visserligen skulle dömas kroppsligen [eller till köttet] som människor döms, men leva andligen, liksom Gud lever.
Här används ordet εὐαγγελίζω, evangelizo – det ord som alltid handlar om att förkunna evangeliet.

Ordet förekommer hela 90 gånger i NT och handlar alltid om de goda nyheterna[1] . Inget uppslagsverk anger någon annan betydelse. Så här ser vi svart på vitt att Jesus gick ner i dödsriket och predikade samma glada budskap för de döda som för de levande!
Detta betydde inte att de undkom domen. De skulle visser­ligen dömas (krino) till köttet, det vill säga deras köttsliga natur måste avlägsnas, men leva andligen, liksom Gud lever. De ska leva som Gud efter domens verkan. Det är det glada budskapet!
För Gud lever alla!
Han är inte en Gud för döda utan för levande, ty för honom lever alla." (Luk 20:38)
Var står det att Gud inte kan handla med oss efter att vi – om än tillfälligt – saknar fysisk kropp? Varför tror så många att djävulen kan handla med döda människor medan Gud står maktlös?
Varför ska Gud på uppståndelsens dag ge alla människor – inte bara de redan frälsta – en uppståndelsekropp om det inte finns någon fortsättning för dem?

Läs mer i vår bok "Tidens fullbordan"!

Fler inlägg inom samma ämnesområde:


(c) Madeleine Wallgren





[1] Jag har läst en del bibelkommentarer som gör stor affär av att det är ordet kerysso och inte evangelizo som används i Petrusbreven, men uppenbarligen har dessa bara läst kapitel 3 och missat kap 4:6!

4 kommentarer:

  1. Matt 25 Dessa skola gå bort till evigt straff, men de rättfärdiga till evigt liv. lukas 16 jag pinas svårt i dessa lågor. Har 5 bröder ville att Lasarus skulle varna dem men försent. Detta plågornas ställe.
    Det var också ett stort svalg mellan dem så ingen kunde ta sig till den andre. Den som dör och inte är frälst kommer inte in i Himmelriket
    Vad Jesus predikade om i dödsriket vet ingen.
    Vet att du har mycken kunskap men Rekommenderar ändå Biblicum.se

    Gud välsigne dig syster.

    SvaraRadera
  2. Gud välsigne även dig! För tio år sedan hade jag hållit med dig om dina invändningar, men efter att ha studerat sammanhangen noggrannare utan att hoppa över eller förklara bort några bibelställen fått en del nya infallsvinklar. Det ligger väl i vår natur att vi lätt tror att vi redan vet allt. I vår bok "Tidens fullbordan" finns ett 15 sidor långt kapitel om Luk 16. Det är alltså lite svårt återge allt det här. Om du inte har möjlighet att köpa boken, så kan du be ditt bibliotek ta hem den (om de inte redan har den inne) ISBN 978-91-89481-31-2.
    Matt 25 har också givits stort utrymme i boken liksom alla andra vanliga bibelsammanhang som brukar komma upp när man berör ämnet om eviga straff. Men läs gärna vad Peter Wallgren skrivit om Matt 25 här: https://peter-wallgren.blogspot.se/2015/04/skillnaden-mellan-domen-vid-jesu.html

    SvaraRadera
  3. Den finns ännu inte på biblioteken 2 har jag frågat.
    Vill gärna rekommendera titta och lyssna på Biblicum.se
    Bildades 1969 av bl,a David Hedegård. Bibelforskare och översättare.
    Seth Erlandsson är Bibelforskare, Huvudbibelöversättare, Docent i gamla testamentets exegetik, Teologi doktor.
    Det är över 100 lyssningsband på ca 40-50 min st från föredrag.
    Han säger bl.a om Gråt och tandagnisslan/ Gråt = smärta, förtvivlan.
    Tandagnisslan = raseri, hjälplöst ursinne som stegras av de heligas salighet

    Även Professor Becker USA finns med.
    Jag har lyssnat på Biblicum.se över 1 år nu och vill varmt rekommendera.


    Evangelist
    Bengt Wiberg

    SvaraRadera
  4. Tack för att du tar upp det här ämnet. Jag har själv tänkt på det här om människor kan bli frälsta efter döden. Bl a genom de bibelställen du tar upp här ovan; att folk har döpt sig för de döda och att Kristus förkunnade för de döda efter sin död på korset.
    Det senaste året, 2022, avled två personer, en närstående och den andre en gammal vän jag inte träffat sen lång tid. Båda dödsfallen berörde mig starkt. Jag vet att den närstående inte var troende/frälst. Om den andre vet jag inte, då vi inte haft kontakt på länge. Jag har efter deras död känt en stark önskan att be för dem, för deras själar. Och jag har bett för dem båda vid några tillfällen.
    Likaså ber jag ibland för andra anhöriga och vänner som avlidit. Trots att jag inte säkert vetat om det är ngt man "bör göra" eller inte, har det känts bra och tröstande att göra det.
    Ps! Har just börjat se videoserien som handlar om detta med tillvaron efter döden. Mycket intressant.
    Tack och Gud välsigne er.

    SvaraRadera