21 jan. 2012

Bedrägliga böcker om livet efter döden

Av Peter Wallgren

En syster i Herren sände ”Heaven is so Real” av Choo Thomas till oss och ville att vi skulle översätta den och ge ut den. Jag läste igenom den och kände direkt på mig att dess ursprung var sataniskt.

I boken uppenbarar sig en person för Choo och påstår sig vara Jesus. Det verkar inte som att författaren prövade vem denne person verkligen var. När han tilltalar författaren uttalar han omväxlande smicker och hot mot henne, och detta är absolut inte den karaktär som kommer från Herren. Bl a får Choo av Jesus ta emot en krona på sitt huvud (sid 21). Tiden är inte inne för sådana belöningar ännu. På samma sida säger Herren till henne att de som inte ger tionde är olydiga barn. Visst är tionde bibliskt, men Herren själv motiverade aldrig sina efterföljare med lagens piska. Sanningar som sägs i fel ande vilseför, därför att de inte motiverar oss med kärlek. Boken är ägnad att misskreditera Gud och få människor att hata honom genom den bild av honom som där målas fram. I efterhand har det framkommit att Choo har fått ”Herrens” uppdrag att grunda ett nytt samfund. Gud ger inga sådana uppdrag. Boken är ett exempel i raden bland de många sataniska uppenbarelser som fienden har förlöst idag, för att om möjligt bedra de utvalda.

Ett annat exempel är Mary Baxters böcker ”A Divine Revelation of Hell” respektive ”A Divine Revelation of Heaven”. Ingen av dessa böcker tillför egentligen något som bygger upp. De är frosserier i känslor (skräckinjagande respektive positiva), och de ger helt fel Gudsbild. Men detta är listigt inlindat i framföranden som imiterar bibliska uttryckssätt. Boken om helvetet ser ut att ha samma inspirationskälla som den Hitchkock öste ur för att göra sina berömda skräckfilmer. Den som hämtar näring från denna typ av litteratur blir inte fylld av förtröstan på Herren, utan av fruktans ande. Bakom alltsammans kan man känna en lagisk ton, som vill få människor att prestera mera av både böner och evangelisation för att inte få andras blod på sina händer. Om man ger sig åt denna drivkraft kommer man att överföra samma ande åt andra som man söker vinna, ifall de lyssnar och tar emot. Och många andra kommer att förakta evangeliet på grund av dess brist på värme och kärlek. Gud ger oss aldrig något uppdrag tillsammans med en fruktans ande för att motivera oss. Fullkomlig kärlek driver ut all fruktan, och Gud är fullkomlig kärlek.
Hur blir man beskyddad?
För att skydda sig mot sådana villfarelser måste vi lära känna Guds sanna natur, hans nåd och sanning, annars blir vi ett lätt byte för villfarelsens makt. När Satan inser att han inte längre kan dölja helvetet från människor, sänder han istället sina profeter för att använda vår medvetenhet om denna hemska plats till att misskreditera Gud. Många kristna, även kända ledare, har tyvärr låtit sig duperas av detta budskap, men det är som sagt ägnat att ge fel gudsbild.

Det finns bättre och mer trovärdiga skildringar av livet efter döden, t ex Sadhu Sundar Sings och Howard Storms berättelser (även om dessa självklart också måste läsas med viss urskiljning). (Vingården kommer ut med en svensk översätting av Howard Storms vittnesbörd inom en snar framtid.) E J Ekmans bok ”Evangeliets fullhet och de ändlösa straffen” ger en bra grund att stå på för att bedöma sådana böcker. Ekman tar oss nämligen igenom ett grundligt bibelstudium som vi gör klokt i att ha i åtanke medan vi läser skildringar om det som händer när vi dör.

Karaktäristiskt för Choos uppenbarelser är att hennes kropp skakar kraftigt varje gång hon tar emot dem. Detta görs det stor sak av i boken. Det hela känns på något sätt teaterlikt. Jag kan inte hjälpa att jag associerar till alla de liknande upplevelser som är så vanliga i karismatiska kretsar idag. Jag kan inte se annat än att de är avsedda att imitera Guds kraft för att vilseleda människor. Den kraft vi får från Herren är inte till för att demonstrera effekter, utan för att vi ska kunna leva rättfärdigt och utföra det uppdrag han gett oss.
Vi får en bra bild av hur Satan arbetar om vi studerar det som hände när Mose skulle leda Israels folk ut ur Egypten. För att hindra att Guds folk befriades hade fienden en hel arsenal av vapen som han tog till i tur och ordning. Först såg han till att folk blev så upptagna med sina arbeten att de inte hade tid och ork att tänka på något annat. Sedan gjorde han sina mirakler genom Egyptens trollkarlar, mirakler som var mycket snarlika dem Mose gjorde. Det var helt enkelt omöjligt för gemene man att se någon skillnad på dem. Samtidigt med denna imitation av Guds under förhandlade Satan genom farao för att få Israel att kompromissa, om än bara lite. Han visste att det skulle räcka med lite kompromiss för att få dem att förbli i fångenskapen.
På samma sätt är det idag. Vi måste få det rena evangeliet, befriat från onda andars tolkningar, för att kunna tjäna Herren på riktigt. Satan vet mycket väl att det räcker med lite surdeg för att syra hela degen. Det är inget konstigt alls att fienden håller med om det som Herren har sagt i sitt ord när han kommer med sina uppenbarelser. Det är en mycket vanlig taktik som används till att fånga in ett godtroget offer, även i mänskliga förehavanden. Först när man visat att man står på samma sida som sitt offer, kan man nästan omärkligt ändra lite på budskapet och få offret att skriva under avtalet.
Manifestationer med demoniskt ursprung
Vi måste också vara vakna över att många av de manifestationer vi idag ser i kristna kyrkor kan ha demoniskt ursprung. Från början var nog de flesta Herrens gåvor till längtande själar. Men efterhand som sådant blev accepterat som ett vanligt inslag i våra gudstjänster har fienden kunnat ta sig in genom sprickor i vår vapenrustning och gett oss förfalskade manifestationer som ser exakt likadana ut som de äkta, med den skillnaden att det är en annan ande som förmedlas. Vi får aldrig döma efter yttre skeenden, och vi måste lära oss att pröva andarna. Även i Bibeln har vi exempel på demoner som förkunnar evangeliet, och det är naturligtvis med bedräglig avsikt. Se Apg 16:17.

Vi hoppas kunna utveckla lite mer om detta senare, men vi skulle behöva dina frågor och reaktioner inför det vi skrivit för att veta hur vi ska gå vidare.

13 kommentarer:

 1. Stort Tack!
  Det behöver belysas, för många människor "suger" i sej allt möjligt bara för att det ser bra ut, men utan att mäta det med Guds ord. Jag har bett Herren om något att säga en vän som kommer ibland, hon är troende och bra på många sätt, men jag har märkt att hon ser mera på förkunnaren än på förkunnelsen. Detta inlägg är så bra och så väl gjort att nu känner jag även att det gav mig lite mer att ta på. Jag vill ju inte att någon av mina vänner skall fastna i ett spår som leder bort från Gud.
  Ja inte vill jag själv heller fastna i något som leder bort från Gud.
  Eftersom jag med glädje läst de böcker som ni givit ut, då min systerdotter låter mej få läsa de hon köper av er.Så har jag också där i de böckerna sett att det finns mycket jag kan ta till mig i mitt dagliga liv. Detta hur ni belyser det som står i Bibeln och gör det så levande som nu detta inlägg, Tack än en gång.
  Herren behöver tjänare som går hans vägar utan att förvränga Guds ord.

  Mvh/ Marlene

  SvaraRadera
 2. Mycket bra det du skriver här och jag hoppas och tror att det pågår och uppvaknande i dessa dagar bland Guds barn. Tror att en av orsakerna att fienden har kunnat så in så mycket "ogräs" i Herrens åker är just att vi inte varit tillräckligt grundade i Guds ord samt inte haft gåvan tillräckligt att bedöma andarna skilja mellan andar)huruvida de kommer från Gud eller inte. Sven Reichman skrev ju för ett antal år sedan boken "Allt är inte Gud som glimmar" men då var nog många redan inne i denna "berusningstid" och föraktade den boken. Idag när många har sett frukten av allt som "glimmat" och varit med ett tag i denna karusell börjar en del vakna över detta och börjar vända sig bort från detta. Många är också utbrända efter en lång tid och det är väl bara de "starka i själen" som står kvar samt alla ja-sägare som har sin identitet i dessa sammanhang. Är tacksam för nåden själv att få ha vaknat och vända om till min själs vårdare och Herde Jesus Kristus och Honom allena. Många börjar också läsa sin Bibel igen vilket ju är jättebra och där finner vi den oförfalskade Sanningen och Honom själv som enbart kan frälsa. Tackar Gud för er och att ni är vakna ... ni behövs !!

  Hälsningar i Jesu kärlek

  SvaraRadera
 3. Böcker måste precis som allt annat här i livet prövas genom Herrens Ande. DHA leder oss och ger oss frid respektive ofrid över olika företeelser. Det är ju grunden i det kristna livet att hela tiden göra den bedömningen. Det är inget konstigt med att den onde försöker kopiera Herrens verk och vilseleda. Bibeln är klar över att mörkret försöker vilseleda genom att försöka föreställa en "ljusets ängel". Att kolla upp lite vem författaren är, referenser osv är ju ett sätt. Och visst är det viktigt att kristna avslöjar fiendens raffinerade försök.

  Var välsignade!
  PS Den populära boken "Himlen finns på riktigt", tycker iaf jag upplevs som oerhört trovärdig.
  /Erica

  SvaraRadera
 4. Jag tycker att manifestationer är helt okay och bibeln är faktiskt full av exempel på vad som händer när människor möter Gud och hur det manifesteras. Personligen så tillhör jag en av de mest bibeltrogna samfunden i Sverige som även är en del av Svenska kyrkan. Det händer ganska ofta att människor skakar eller faller i anden och sådant men betoningen är på sund teologi och alla predikningar är genomarbetade på ett sådant sätt som bara teologer/prästutbildade kan ge med bakgrunder hänvisningar och förklaringar för att lyfta fram bibeln i dha ljus. Orsaken till att jag är där beror på att i frikyrko sammanhang så använder man ofta bibeln snuttiferad och hoppar mellan bibelord eller delar av bibelord på ett konstigt sätt vilket kan göra att undervisningen blir tolkad på ett helt annat sätt än författaren/författarna har avsett. Över huvud taget så blir det oftast fokus mer på manifestationerna än på undervisningen och däri ligger det stora problemet i många kyrkor/samfund idag enligt mig.

  /Dan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självklart kan man inte säga att alla manifestationer är av fienden. Som du säger så vittnar Bibeln om manifestationer av ovanliga slag. Men i vissa kretsar är faran att man tolkar alla slags manifestationer som bevis på att det är Guds Ande som är verksam. Man glömmer eller förtränger att fienden i sådana kretsar ser sin chans att bedra människor genom att bjuda på diverse manifestationer som tilltalar köttet och drar till sig människors uppmärksamhet.

   Radera
 5. Hej vänner!

  Bra att ni tar upp detta med förkunnelse som förlöser fruktans ande. Har själv varit utsatt för det i en församling när man en period predikade utifrån Baxters böcker. Det tog lång tid att bli fri från detta.

  /Annika

  SvaraRadera
 6. Superbra undervisning! fortsätt!

  SvaraRadera
 7. Hej på er!

  Jättebra undervisning. :) Tack för att ni delar med er av er förkunnelse såhär på nätet.

  @Annika: Vem var Baxter?

  Allt gott och vänliga hälsningar
  Annika (ja också jag har detta fina namn ;))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mary K Baxter är född i Tennessee och tog emot Jesus som sin frälste när hon var 19 år. 1893 ordinerades hon inom Full Gospel Church of God och tjänar nu som pastor i National Church of God. 1976 menar hon att Jesus uppenbarade sig för henne och sa att Gud utvalt henne till ett speciellt syfte. Gud ville visa helvetets verklighet för henne, men också himlens härlighet. Under 30 nätter tog Jesus henne till helvetet och sedan till himlen under 10 följande nätter - erfarenheter hon alltså beskrivit i böckerna Peter nämner i inlägget.

   Radera
 8. Tack Madeleine för din information. :)

  Allt gott!

  Mvh
  Annika

  SvaraRadera
 9. Hej Madeleine,jag instämmer i det du säger här i inlägget men jag undrar hur du ställer dig till Focus? verksamhet på nätet? Själv har jag inte tagit del av informationen då jag inte vill smittas av den ande som vill smutskasta och omtala människor som är utvalda av Gud som falska profeter men min pastor berättade att bla. Rodney Howard Browne, Benny Hinn och jag tror också Livets ord omnämns. Jag vill sätta min förtröstan till Jesus och vet att människor är bristfälliga men det betyder inte att de inte är Guds tjänare. Jag vill också visa respekt till dem han har utvalt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym!
   Antar att du syftar på hemsidan bibelfokus.se?
   I det längsta tror jag man ska avhålla sig från att varna för olika förkunnare. Gud har fördrag med oss och arbetar ständigt med oss. Ef 4:2 och Kol 3:13 uppmanar oss att ha fördrag med varandra. Vi vet oftast inte vad som ligger bakom en förkunnares mer eller mindre konstiga läror och livsstilar. Det kan vara kulturella skillnader, själsliga sår och så vidare. Vi ansvarar inför Gud för det ljus vi fått – inte för det vi inte fått uppenbarat för oss. När vi förblir i Guds hand så förblir vi inte desamma från dag till dag, utan förvandlas mer och mer till Kristi avbild.

   Men självklart finns det gränser som ibland överskrids och då behöver vi varna för villfarelse. Paulus varnade för vissa människor. Han förespråkade också församlingstukt. Men här är det viktigt att vi först konfronterar personen i fråga enskilt och följer instruktionerna i Matt 18. Att bara utifrån hörsägen och förutfattade meningar på nätet sprida ut att den och den förkunnaren är villolärare (något som frekvent förekommer på vissa hemsidor och bloggar) utan att först tala enskilt med personen ifråga menar jag är en stor synd och rent förtal. Att placera olika förkunnare i olika fack utan rätt bakgrundskunskap är också förtal. Dylika handlingar skapar sår i Kristi kropp och hindrar andra från att ta del av en undervisning de kanske behöver.

   Det finns både svenska och engelska hemsidor som ser som sin uppgift att skärskåda kända förkunnares lära och liv. På en del engelska hemsidor kan man hitta nästan samtliga kända förkunnare! Felfinnaranden frodas när man istället borde be för sina bröder och systrar.

   Vad gäller Choo Thomas och Mary Baxter har Peter, som skrivit ovanstående inlägg, försökt få kontakt och påtalat vad som inte stämmer med Skriften. Han har dock inte fått något svar trots lång väntan. Antagligen finns det många som försökt tala med dem.

   Radera
 10. Hur blir man beskyddad?

  Man blir beskyddad genom att hålla Guds Budord. Inte delvis eller när det passar situationen utan i alltid, i varje minut och sekund!
  Att vakta sitt hjärta, sina tankar och sin tunga; att invänta Helig Andes svar innan man svarar (eller förblir tyst) eller agerar är det enda beskyddet från att bli bedragen.
  DET är att "gå i ljuset".
  Först då kan vi få den urskiljningsförmågan så vi kan -genom Anden- bedöma vad för ande som verkar bakom någon företeelse.

  Många kristna tror att deras 'känsla' för eller emot något är andeurskiljning, men det är falskt för Helig Ande verkar inte genom känslor utan genom Sanning, alltså helt oberoende av vad vi 'tycker' eller 'känner' (eller ser).

  SvaraRadera