6 juni 2012

Pröva manifestationer


Pröva manifestationer

Lejonvrål i gudstjänsten?
Efter att ha sett en del Youtube-sekvenser av till exempel Rodney Howard-Browne, Todd Bentley och John Crowder ligger frestelsen nära att avfärda allt som påminner om Toronto-manifestationer som demoniskt, kanske orsakat av en kundalini-ande. Tyvärr tror jag inte att svaret är så enkelt. Jag tror man måste pröva från fall till fall, från förkunnare till förkunnare. Det kan också vara så att en förkunnare som en gång verkade i rätt Ande idag har blivit bedragen och förmedlar en främmande ande. Rörelser som en gång förmedlade Guds eld kan idag förmedla främmande eld (Se 3 Mos 10). (Det borde  till exempel vara självklart att det inte är Guds Ande som uppmanar sin tjänare att sparka på sjuka och hjälpsökande människor så de blir ännu mer skadade! Men tydligen kan sådant åses av publiken utan att man reagerar. Bara predikanten framhåller att han handlar under Guds Andes ledning är tydligen allting OK.)

Låt mig som illustration ta djurlätena som förekom (förekommer?) på Toronto Airport Christian Fellowship, eftersom Peter och jag var där i närmare 3 veckor i juni månad 1996.  
Enklast är ju att avfärda alla djurläten, för var finner vi väl stöd för sådant i Skriften? Men så fick jag höra hur det började. Det första djurlätet inträffade fem månader efter väckelsens början och var ett lejonvrål. John Arnott (senior pastor) blev först förskräckt, men intervjuade mannen som vrålat och fann att det var en framstående och välrespekterad kinesisk ledare och pastor för många andra pastorer. Han hade kommit till Toronto med en stark hunger efter mer av Gud. Plötsligt hade denna vanligtvis milda och stillsamma pastor upphävt ett vrål likt ett lejon inför alla församlade.  Han vankade fram och tillbaka och skrek ”Släpp mitt folk! Släpp mitt folk!” I mikrofonen vittnade han om hur det kinesiska folket hade blivit bedraget av draken i hundratals år, men nu skulle Lejonet av Juda stam komma fram för att befria dem. Församlingen formligen exploderade av glädje över detta, och man förstod att lejonvrålen kom från Herrens Ande.
Profeter använder inte bara språk för att förmedla vad Herren säger, utan också illustrationer. Läs själv i till exempel Hesekiel och Jeremia, och upptäck vilka ovanliga och ibland stötande saker Gud bad sina profeter om.

Tänkbara bakomliggande orsaker

Låt mig nu dela mina egna funderingar om vad som kan ha hänt.
Sedan en ovanlig yttring blivit prövad och godkänd av ledarskapet är det fritt fram för andra att visa upp liknande manifestationer. Köttet finns med i alla läger, och en önskan att visa sig andlig eller smord kan leda till att någon som inte känner sig sedd eller bekräftad försöker imitera lejonvrål ”i tro”. Men i förbön och förkunnelse får man bara söka Guds ledning. Här gäller det att nollställa sig själv och inte söka sitt eget.
Om man inte vänder om ifrån en sådan oren önskan att synas eller bli bekräftad – en önskan som kan bero på inre sår och förkastelsekänslor etc – är det mycket lätt att bli bedragen av fienden och träda in på hans område. Allt sökande i anden som sträcker sig utanför det område Gud tilldelat gör oss sårbara för demonisk aktivitet.

Sedan ledarskapet accepterat lejonvrål slappnar de kanske av i sin iver att pröva vrålen som blir alltmer frekventa. Snart förekommer det både köttsliga och demoniska lejonvrål i församlingen.
Efterhand kommer fler och fler djur in på arenan och en dag påminner församlingen om en djurpark. Människor som skäller som hundar går runt på alla fyra, någon har t o m koppel på sig! Någonstans har det hela spårat ur. Hundar, liksom grisar, är i bibeln orena djur, och jag tror det är svårt att förklara vilken profetisk handling sådant skulle förebilda.

En sjuksköterska gol som en tupp. John Arnott, som anade ugglor i mossen, undrade vad som var innebörden i detta. Svaret blev: ”Det är dags att vakna!”

Man skulle kunna tänka sig att de som skäller som hundar skulle svara på samma fråga: ”Jag skäller för att jag vaktar så att inget orent kommer in och jag skrämmer bort alla demoner.”
Av frukten ska trädet kännas. Många som besökte Toronto upplevde djupa inre helanden som inte ens åratal av själavård rått bot på. Många vittnade om en större kärlek till Jesus och till att läsa Bibeln och en större iver att vinna människor för Gud. Denna ”andliga operation” hände när de föll i Anden, skrattade hejdlöst och upplevde diverse manifestationer. Men någonstans har det uppenbarligen spårat ur. Rodney Howard-Browne själv omtalar att åhörarna skrek av skratt när han berättade om helvetet. ”En kväll predikade jag om helvetet och skratt förlöstes över hela platsen. Ju mer jag berättade för människorna om hur helvetet är, desto mer skrattade de.” (Uppgiften hämtad från Charisma Magazine, augusti 1994, sidan 24.)
Om en psykiater åsåg detta skulle han nog vilja lägga in allesammans på psyket för närmare analys av deras själsförmögenheter.

Ledares ansvar

Ledare har ett stort ansvar. Människor känner sig trygga och vågar gensvara på impulser som de får därför att de litar på sitt ledarskap.
”Jag undrar om det här är av den helige Ande”, tänker en som känner att det drar åt ett håll som känns tveksamt. ”Om det är den helige Ande vill jag ju inte bedröva honom, så jag ger efter för den här impulsen. Är det fel, så har jag ju mina pastorer som prövar allt och tillrättavisar mig om jag flippar ur. Jag är trygg här och kan alltid testa det här lite udda beteendet.” 
Men pastorn underlåter att pröva (han är slutkörd, lider av människofruktan, sover på sin post…) och den som manifesterar tolkar det han upplever som OK. Och inte nog med det – de som är omkring honom drar samma slutsats. Plötsligt blir det ”inne” att skälla som en hund, och nu är det för sent att stoppa det hela utan att behöva bekänna sin underlåtenhetssynd. Här kommer stoltheten in. Pastorn borde ha sagt stopp för länge sedan, men gjorde det inte. Han sticker huvudet i sanden och villfarelsen fortsätter.

Nu har jag inte beskrivit ett faktiskt skeende (bortsett från första lejonvrålet) utan detta är mina tankar kring vad som kan hända.
Om vi i förnöjsamhet och inre vila har vår glädje i Guds Ord och den helige Ande öppnar vi inte så lätt för villfarelse. Gud vill väckelse. Gud kan låta oss uppleva ovanliga saker, men låt oss pröva allt. Vad är frukten? Har jag lärt känna den helige Ande så väl genom noggranna studier i Skriften att jag känner igen hans frid i det som händer? Förhärligas Jesus? Minns att den helige Andes uppgift är att förhärliga Jesus – inte någon annan. Bygger det upp? Tröstar och uppmuntrar Kristi kropp? Finns det någon begriplig mening i det som sker? Vi har ju fått ett förstånd också.

Vågar jag sätta frågetecken för det jag inte känner igen som gudomligt även om jag kommer på kant med mina kollegor? Även om jag blir utfrusen ur gemenskapen och anklagad för det ena och det andra?
Gud sådde en god säd, men ovännen sådde något som var förvillande likt den äkta säden och båda växte upp tillsammans. Se Matt 13:24-30.

5 kommentarer:

 1. Tack för intressanta tankar. Vi vill gärna kunna styra Guds handlande på vårt eget sätt. En väckelse som är värd att studera är den som uppstod med Nicholas Ludwig Count Zinzendorf på 1700-talet.

  SvaraRadera
 2. Madeleine!
  Du avslutar ditt, i mitt tycke, svårförståeliga förekomsten av djurläten i gudstjänster. Du ger dig ju på ett illusionsnummer som skulle glädja en trollkonstnär. Jag kan inte tänka mig att Guds Ande har något med detta att göra, Du skall inte försöka försvara sådant
  Gud sådde en god säd skriver du, men ovännen sådde något som var förvillande likt, och båda slagen växte upp gemensamt.
  Förvillande lik/Stigt, skriver du. Du kunde nöjt dig med, förvillande.
  /Stig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte inte att Madeleine förespråkade djurläten, bara att hon gav förklaringar. Vi praktiserar det inte själva, och visst framgår det av Madeleines inlägg att det mesta är tokigt. Men vad anser du om detta: "När de blåser i baggens horn med utdragen ton och ni hör ljudet från hornet, skall allt folket ge upp ett kraftigt härskri. Då skall stadsmuren störta samman och folket skall dra in över den, var och en rakt fram." (Jos 6:5)?
   Det man fick Guds befallning att göra i striden om Jeriko skulle väl i och för sig också kunna ske i den andliga stid som kallas bön. Om sedan ett härskri låter som ett djur eller något annat är väl av mindre betydelse.
   Se även: Jes 31:4 "Ty så har HERREN sagt till mig: Liksom ett lejon ryter, ett ungt lejon över sitt rov när många herdar samlas emot det, och inte skräms av herdarnas rop eller fruktar för deras oväsen, så skall HERREN Sebaot fara ner för att strida på Sions berg och uppe på dess höjd."
   Låt oss inte döma efter det yttre utan efter hjärtats motiv.

   Radera
 3. Jag tror det finns konstigheter i vissa sammankomster, speciellt som man fokuserar på manifestationerna ibland på ett sätt som jag känner frågetecken inför.
  Det är som att ju starkare manifestationer, desto andligare person...
  Frukten jag har sett är lite tveksam. I sammanhang där detta förekommer är det många unga, visst är det härligt men jag vet ej hur helgade dessa unga är.
  Det är såååå mycket fina kääärleksfullt kramande och så många ömhetsbetygelser mellan de som är "godkända" och inneslutna i gänget. Jag känner mig utanför och som att jag inte uppnår samma höga andliga nivå, dessutom märks det kanske att jag är lite tveksam inför en del av läran.
  Om det vore äkta kärlek så skulle väl alla omfamnas av den? Och om Gud ville att alla skulle få skaka och skratta och falla under anden så... Något känns inte riktigt bra. Upplever som ett köttsligt sinne bakom detta kärlekens ansikte hos några av ledare, även kontroll.
  Jag längtar efter att Jesus ska vara i centrum. Men i allt detta med manifestationer och skratt och snyftningar och konstiga ljud och som elektrifierade ryckningar så centreras uppmärksamheten mer på manifetsationerna än på Jesus.
  Eller också är det sant och jag är bara avundsjuk, kanske? Men jag tycker att vissa av de unga verkar... inte så snälla och rakt igenom som de utger sig för att vara i den inbördes klubben. Vad jag har hört (vet ej om det är sant) förekommer det även att några av dem lever sambo, dvs sexuellt, om de är "ihop", innan de är gifta. Låter obibliskt om det verkligen stämmer.

  SvaraRadera
 4. Några kristna som varit på Rodney Howard Browns bibelskola sade att hans förklaring på olika manifestationer med läten etc är att när Guds ande faller starkt så kan det även manifestera sig demoner, det finns alltså yttringar som är Andens påverkan och de som har sin grund i demoner.

  SvaraRadera