4 mars 2015

Hur stor är din hunger efter Guds ord?

”Se, dagar skall komma, säger Herren, HERREN, då jag skall sända hunger i landet, inte en hunger efter bröd, inte en törst efter vatten, utan efter att höra HERRENS ord.” Amos 8:11

Som ung sökare föll jag ofta in i depressiva tankebanor när jag tänkte på hur meningslöst det mesta var. Vad var det för mening att allvarligt satsa på något? Det skulle ju ändå inte bestå. Men efter år av sökande och längtan efter att förstå meningen med livet, fann jag frälsningen i Kristus och började studera hans ord. Döm om min glädje när jag fann hans ord i Mark 13:31: ”Himmel och jord ska förgå, men mina ord skall inte förgå.” Allt vi förnimmer i den fysiska, skapade världen ska en dag förgås, men Guds ord är en skatt som vi kan äga för evigt.

Vad är Guds ord? Det är Herren Jesus själv, Joh 1:1. Om vi säger oss älska Jesus, så älskar vi också Ordet. När man är förälskad i någon prioriterar man att ta tid med den älskade. Inget är viktigare än att söka tillfällen att bara umgås och lära känna honom bättre.
Under mina första decennier som kristen gick jag alltid omkring med små lappar med bibelställen som jag memorerade under dagens lopp. Guds ord var skatten i åkern som jag gav allt för, Matt 13:44.

När Jesus gick igenom Skrifterna för Emmauslärjungarna började deras hjärtan brinna. Hur är det med dig? Brinner det inom av dig av längtan efter att studera Ordet? Med sorg märker jag att bibelkunskapen bland Guds folk ofta är väldigt skral. Man säger sig älska Jesus, men om det vore sant, hade man också älskat hans ord. Inför eventuella ifrågasättanden försvarar man sig med att man ju troget går till kyrkan, ger sitt tionde etc. ”Gud förstår säkert att jag helt enkelt inte har tid att sitta ner och studera hans ord.”

Jesus citerade Jesaja 29:13 där det står:
 Herren har sagt: ”Eftersom detta folk nalkas mig med sin mun och ärar mig med sina läppar men låter sitt hjärta vara långt ifrån mig, är fruktan för mig bara ett inlärt människobud.”
Pappa Gud längtar efter att vi ska söka honom för den han är, och gensvara på hans kärlek utifrån vårt hjärta och inte i form av religiösa handlingar.

Sänd en hunger i landet efter att höra Herrens ord!

Min bön har genom åren varit att Herren ska uppfylla sitt löfte i Amos 8:11 om att sända hunger efter Herrens ord. Vi behöver bli hungriga!

Om du någon gång fastat har du nog märkt att suget efter mat är starkast den första tiden, kanske den första veckan, men sedan ställer kroppen om sig för svältläge och går på sparlåga. Istället för att förvänta sig energi utifrån, börjar den förbruka reserverna som finns lagrade. Inte förrän efter omkring fyrtio dagar för en normalviktig person väcks hungern åter till liv. Så står det till exempel om Jesus att han efter fyrtio dagar blev hungrig. Det är då kroppen börjar tära på sina livsviktiga organ.

Jag vill att du ska tänka på tiden mellan sju och fyrtio dagar. Du känner ingen hunger.
Varför? Därför att du inte har ätit. Samma sak gäller på det andliga planet. Om vi försummar att nära vår ande upphör hungern.

Vi lever i en stressad tidsålder, ja, men känner inte Gud till detta? Varför inte börja fasta på andra ting än på Bibeln? Avstå från att kolla Facebookuppdateringarna varje dag, stäng av din mobil ett par timmar, byt ut TV-soffan mot bönekammaren!
Fortsättning följer

1 kommentar:

 1. Tack för bra artikel.
  Exakt så upplever jag också det. Man måste mata sig med Guds Ord för att hålla sig hungrig.
  Jag har Bibelställen uppskrivna på allt 'skrivbart och bärbart' som jag memorerar och 'mediterar' på.

  "Låt icke denna lagbok vara skild från din mun; tänk på den både dag och natt, så att du i ALLA stycken håller det som är skrivet i den och gör därefter; ty DÅ skola dina vägar vara lyckosamma, och DÅ skall du hava framgång Josua 1:8

  Herrens Välsignelse till Dig

  SvaraRadera